Грузинські “снайпери” готові дати свідчення в суді у справі про вбивства на Майдані, – адвокат

Адвокат екс-бійців підрозділу “Беркут” Олександр Горошинський заявив, що двоє свідків у справі про вбивства на Майдані готові дати свідчення.

Мова йде про двох громадян Грузії Олександра Ревазишвілі і Кобу Нергадзе.

Про це адвокат сказав під час виступу на судовому засіданні.

“У грудні у сторони захисту відбулася зустріч з потенційними свідками, це Олександр Ревазишвілі і Коба Нергадзе, яких з їх згоди було опитано в порядку ст. 93. Вони повідомили, що дійсно прибули в Україну. Коба Нергадзе перебував на службі в Грузії в Службі безпеки так званій, яка виконувала завдання колишнього президента Грузії Саакашвілі. До нього надійшов наказ від Мамука Мамулашвілі, який очолював цю зондеркоманду, або Службу безпеки. Мамулашвілі повідомив про те, що Кобі Нергадзе, який очолював групу з 30 осіб, надійшов наказ прибути в Україну з метою під соусом “допомогти українському народу”. Цей потенційний свідок Коба Нергадзе разом з іншими особами прибув до Києва і брав участь на Майдані. Інший свідок Олександр Ревазишвілі повідомляє про те, що також прибув до Києва на прохання осіб, називає осіб, прізвища, від кого ці прохання надійшли з метою допомогти мітингувальникам”, – сказав він.

За словами Горошинського, кожен зі свідків повідомляє про те, що вони отримували кошти за те, що вони брали участь в акціях протесту. Також Горошинський заявляє, що свідки бачили, звідки вівся вогонь по мітингувальниках і правоохоронцях.

“Свідки повідомляють про те, що 20 лютого вранці один з них, Олександр, перебував у приміщенні Консерваторії, де він був безпосереднім очевидцем того, як звідти вівся вогонь у бік правоохоронців та мітингувальників, називає поверх, склад осіб, зброю і час. Нергадзе перебував у складі інших осіб у готелі “Україна” і також був очевидцем того, що група осіб, серед яких, як він повідомляє, були і грузини, й українці, і прибалти, вела вогонь з вогнепальної зброї як по мітингувальниках, так і правоохоронцях”, – додав він.

Раніше італійський інтернет-портал Gli Occhi Della Guerra опублікував фільм-розслідування, в якому кілька людей, які називають себе грузинами, стверджують, що в лютому 2014 р. брали участь у команді снайперів на Майдані в Києві, завданням яких була стрілянина по протестувальниках і по правоохоронцях.

На опублікованому відео журналісти беруть інтерв’ю у трьох осіб, які представляються як Коба Нергадзе, Кваратескелія Залогі й Олександр Ревазишвілі. Журналісти стверджують, що взяли інтерв’ю влітку 2017 року у столиці Македонії – місті Скоп’є.

Люди, що назвалися грузинами, запевняють, що в момент найгострішої фази на Майдані входили до складу кількох загонів, які були озброєні вогнепальною зброєю і розташовувалися в будівлі готелю “Україна”, а також у Консерваторії. Там же нібито були і громадяни інших країн, зокрема литовці.