Генасамблея ООН схвалила оновлену резолюцію щодо прав людини в окупованому Криму

Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.

Про це в своєму Twitter повідомило посольство України в Аргентині.

За резолюцію “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)” проголосувало 70 країн, проти – 26 країн, ще 76 країн – “утрималися”.

 

Нагадаємо, проект оновленої резолюції щодо прав людини в Криму був внесений 31 жовтня 2017 року. Документ підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт, засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство.

Проект резолюції містить вимогу до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами. Водночас у ньому засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, незважаючи на відповідний мандат Місії, а також міститься прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72 сесії ГА ООН (вересень 2018 р.) та інформувати 37 сесію РПЛ ООН щодо ситуації з правами людини в Криму (березень 2018 р.).