НАТО: Москва незаконно анексувала Крим, і підтримує сепаратистів на сході України

НАТО має реагувати на дії Росії за допомогою сили і переконливих стримуючих факторів.

Про це заявив генсек НАТО Йенс Столтенберг в інтерв’ю німецькому виданню Die Welt та альянсу європейських газет LENA (Leading European Newspaper Alliance), пише Німецька хвиля.

“Москва незаконно анексувала Крим, підтримує сепаратистів на сході України і порушує міжнародне право. Саме тому ми розширимо свою присутність на східних кордонах альянсу”, – зазначив Столтенберг.

За його словами, зараз обговорюється варіант, згідно з яким у кожну з держав Балтії і до Польщі буде спрямовано міжнародний батальйон, ці сили будуть перебувати у режимі ротації. Остаточне рішення буде прийнято до початку саміту країн-членів НАТО у Варшаві у липні 2016 року.

“За визначенням Москви, “істотні бойові сили” – це постійне перебування не менше 1000 солдатів в одній державі, що входить до НАТО. До цього показника нам далеко”, – заявив генсек.

Також він зауважив, що ніщо не вказує на те, що РФ у найближчому майбутньому нападе на будь-яку з країн, що входять до альянсу.

“Однак ми маємо бути підготовлені, маємо забезпечити державам-членам НАТО повну солідарність і одночасно здійснювати політику стримування”, – сказав Столтенберг і назвав ці заходи “обгрунтованими, оборонними і такими, що відповідають міжнародному праву”.

Він підкреслив, що НАТО не шукає конфронтації з Росією і не прагне до холодної війни. Також він зазначив, що усі заходи є реакцією на анексію Криму і дестабілізацію на сході України.

Також Генсек НАТО зазначив, що канали для політичного діалогу мають бути відкриті, щоб продовжувати шукати способи зниження напруженості і ризику військових інцидентів. При цьому він не виключив, що до саміту у Варшаві відбудеться ще одна зустріч в рамках ради НАТО-Росія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.