В Україні затвердили правила розгону натовпу

Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 20 грудня, затвердив правила застосування і перелік спецзасобів, які можуть використовувати військовослужбовці Національної гвардії в натовпі, – дозволив використовувати водомети, але заборонив застосовувати сльозогінний газ.

Так, бійцям Нацгвардії дозволили використовувати гумові та пластикові кийки, електрошокери, наручники (сітки для зв’язування), службових собак і коней, засоби акустичного і мікрохвильового впливу, гранати і боєприпаси світлошумової і димової дії, а також пристрої для відстрілу гумових куль.

Крім цього, Нацгвардії дозволено використовувати водомети і бронемашини (без штатного озброєння). При цьому водомети заборонені, якщо температура повітря нижча за +10 градусів.

Згідно із затвердженими правилами, перед застосуванням спецзасобів військові Нацгвардії зобов’язані не менше двох разів через гучномовець попередити порушників. Після застосування спецзасобів нацгвардійці зобов’язані в найкоротші терміни забезпечити надання потерпілим медичної допомоги. У навчальних закладах, лікарнях, дипломатичних представництвах застосовувати спецзасоби заборонено без їхньої письмової згоди. Також заборонено застосовувати наручники більше ніж на дві години, бити кийками по голові, шиї, ключиці, статевих органах і по животу, заборонено застосовувати світлошумові пристрої на відстані ближче 2 м.