Данилюк вимагає відставки Луценко

Міністр фінансів України Олександр Данилюк вимагає відставки генерального прокурора Юрія Луценка через затягування справ стосовно «ПриватБанку».

Про це Данилюк написав на своїй сторінці у Facebook.

“Справа Приватбанку – це лакмусовий папірець ефективності роботи правоохоронних органів. Тут неприпустимі кулуарні домовленності та бездіяльність правоохоронних органів”, – написав міністр.

“Натомість, Генеральна прокуратура затягує розслідування справ щодо дій колишніх керівників і власників Приватбанку. Жодна із п’яти ініційованих Приватбанком справ щодо доведення банку до банкрутства не була передана на розгляд до суду, а в деяких із справ слідчі дії взагалі не ведуться”, – заявив Данилюк.

Крім того, додав він, Генеральною прокуратурою була порушена низка кримінальних справ з приводу начебто незаконних дій службових осіб Приватбанку, Мінфіну та НБУ, у яких слідчі дії активно ведуться.

“Порушуються та активно ведуться кримінальні справи за фактами залучення банком радників, які займаються документуванням масштабів і схем незаконного виводу коштів з Приватбанку колишніми власниками/менеджментом банку, результати роботи яких будуть використані у судових справах”, – написав міністр.

“В контексті цього, “випадкова” зустріч в Амстердамі Юрія Луценко з Ігорем Коломойським саме напередодні суду в Лондоні викликає ще більше питань”, – зазначив Данилюк.

Міністр фінансів вважає, що Генеральний прокурор дискредитував себе атаками на антикорупційні органи та неспроможний довести до суду важливі справи.

“Таким чином він дискредитує перед українським народом та міжнародними партнерами президента та парламент, які довірили йому таку важливу функцію, та владу в цілому. Я вимагаю відставки Генерального прокурора Юрія Луценка”, – резюмував Данилюк.

Довідка. «ПриватБанк» (м. Дніпро) працює на ринку України з 1992 року і є найбільшим банком за обсягом активів.
18 грудня 2016 року Кабінет міністрів прийняв рішення націоналізувати банк, керуючись рішенням Ради національної безпеки та оборони за пропозицією Національного банку України.

Наприкінці листопада Національне антикорупційне бюро звинуватило Генпрокуратуру і Службу безпеки України у зриві операції з викриття корупційної схеми в Державній міграційній службі.

У відповідь генпрокурор Юрій Луценко заявив про провокації працівників НАБУ проти чиновника міграційної служби, «таємний офіс» бюро з незаконним зберіганням секретних документів і використанням детективами контрабандної апаратури для пошуку корупціонерів.

На конфлікт жорстко відреагували міжнародні партнери України, включаючи Міжнародний валютний фонд і Світовий банк, які закликали керівництво країни забезпечити незалежність антикорупційних органів і невідкладно ухвалити законодавство про антикорупційні суди.