Порошенко й Фріланд обговорили розміщення миротворців на Донбасі

Президент України Петро Порошенко й міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд під час зустрічі в Києві скоординували подальші кроки для просування ініціативи про розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, повідомили в Адміністрації президента України.

В АП додали, що політики обговорили розвиток ситуації на Донбасі, «наміри Росії підірвати імплементацію Мінських домовленостей, зокрема, шляхом виходу з СЦКК», а також домовилися вживати зусиль для звільнення полонених на Донбасі та «політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Росії та окупованому Криму».

Росія, яка подала до Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй пропозицію щодо сил ООН на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів.

Україна і її західні союзники відкинули такі обмеження і наполягають, що ці сили повинні працювати на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону, і мати широкий миротворчий мандат.

Крім того, Київ і Захід відкидають будь-яке узгодження подробиць можливої місії ООН із бойовиками, які не є стороною мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Україна веде обмежений діалог із сепаратистами з низки повсякденних питань, але не бачить за можливе говорити про важливі політичні моменти з тамтешніми місцевими представниками гібридної агресії Росії.

18 грудня у Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що Москва припиняє роботу свого представництва у СЦКК, і російські офіцери залишать Україну 19 грудня через «напружену морально-психологічну ситуацію» і «зневажливе ставлення українських військовослужбовців».

Міністерство закордонних справ України розцінило це рішення російської сторони як провокацію. На думку українських дипломатів, це свідчить про те, що Москва не залишає спроб змусити Україну та міжнародних партнерів розпочати так званий «прямий діалог» із бойовиками угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Конфлікт на Донбасі триває від квітня 2014 року. Росія неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.