Замість біометричного контролю для росіян краще запровадити повноцінні візи – Новіков

Російський адвокат Ілля Новіков, який займається захистом українських громадян, утримуваних у Росії й анексованому нею Криму, вважає, що запровадження Україною нових правила перетину кордону відобразяться на його роботі.

«Мене не бентежить здавати відбитки пальців, мене бентежить інше. Замість зрозумілого механізму візи, коли ти один раз отримуєш візу, скажімо на рік і їздиш не переймаєшся, пропонується механізм попереднього сповіщення. У моїй роботі іноді потрібно приїхати в Україну день у день. Коли щось сталося, і завтра чи сьогодні ввечері мені треба бути у Києві», – заявив Ілля Новіков в коментарі Радіо Свобода.

Новіков зараз намагається домовитися, як він каже з «деякими державними структурами», щоб отримати спеціального листа з роз’ясненнями для прикордонників про його ситуацію.

«А в принципі, якщо це перший крок до введення повноцінних віз, то я це можу лише підтримати, тому що візи – це зрозуміло, передбачувано, цивілізовано», – сказав адвокат.

Раніше радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що мобільні пункти біометричного контролю на кордоні з Росію почнуть роботу із 27 грудня.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляв, що може знадобитися введення біометричних віз для росіян, якщо біометричний контроль, попереднє інформування про поїздку в Україну і контроль на кордоні не спрацюють. За його словами, з 1 січня 2018 року запрацює стадія контролю біометричних даних росіян, які в’їжджають в Україну, а пізніше – й інші дві.