Парламент Молдови звернувся до Конституційного суду після відмови Додона затвердити міністрів

Група депутатів парламенту Молдови звернулася до Конституційного суду (КС) після відмови президента республіки Ігоря Додона затвердити кадрові перестановки в уряді.

Про це повідомив в четвер журналістам депутат Демократичної партії Молдови Сергій Сирбу.

“Попросили КС допомогти вийти з глухого кута, який спровокував своєю відмовою президент, двічі відмовився затвердити нових членів уряду”, – уточнив він.

За словами депутата, як і у випадку з міністром оборони, судді визначать, хто візьме на себе повноваження президента для затвердження нових членів кабінету.

“Ми попросили суддів розглянути наш запит в терміновому порядку. Сподіваюся, що до Різдва за старим стилем у нас буде функціональний уряд”, – зазначив депутат.

Минулого тижня демократи оголосили про призначення п’яти нових міністрів і двох віце-прем’єрів. Глава республіки затвердив відставки, а нові призначення схвалювати відмовився, пояснивши свою позицію “сумнівною репутацією” деяких кандидатур.

В умовах обмежених повноважень президент Молдови активно використовує право не ставити свій підпис на документах, з вмістом яких не згоден. Однак за законом він має право відкидати запропоновані кандидатури міністрів лише двічі. Втретє за рішенням КС указ про призначення за президента може підписати тимчасово призначений на його посаду голова парламенту або прем’єр-міністр.

Така процедура вже була застосована – 20 жовтня КС дозволив голові парламенту Андріану Канду підписати указ про призначення міністром оборони Євгена Стурзи замість президента, який до цього два рази відхилив його кандидатуру.