Україна запровадила біометричний контроль для іноземних громадян

Презентована 21 грудня система фіксації біометричних даних громадян сьогодні розпочала роботу в обладнаних 157️ пунктах.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр МВС України.

На кордоні з Росією Україна в тестовому режимі запустила біоконтроль ще 27 грудня.

З 1 січня 2018 року громадяни 71 країни, у тому числі Росії, зобов’язані будуть здавати відбитки 5 пальців для ідентифікації при в’їзді в Україну та завчасно надсилати повідомлення про мету перебування.

“Ми перекриємо всі стаціонарні пункти пропуску, а потім – і малі пункти пропуску місцевого значення. Ці бази даних дозволять нам увійти в десятку країн з найкращою верифікацією перетину кордону. Вже зараз Україна входить в десятку країн за кількістю запитів і відповідей з базами Інтерполу. Це дає нам високу гарантію, що до нас не потрапляють кримінальні елементи”, – написав Аваков.

У свою чергу в ДПСУ відзначають, що на пунктах пропуску в районі проведення АТО біометрична перевірка російських громадян відбуватися не буде, вони не зможуть перетнути КПВВ, якщо заїхали з непідконтрольною території.

Біоконтроль на адміністративному кордоні з окупованих Росією Кримом не буде стосуватися громадян України, які проживають на півострові.

З 1 січня 2018 року в Україні вводится біометричний контроль при перетині кордону іноземними громадянами, включаючи громадян Російської федерації. До цього часу повинна почати діяти “національна система біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства в пунктах пропуску через державний кордон та в контрольних пунктах в’їзду – виїзду”.