Датські військові змінять французів у складі багатонаціонального батальйону НАТО

Данська військовий контингент чисельністю 200 чоловік до 11 січня повністю увійде до складу багатонаціонального батальйону НАТО в Естонії, змінивши військовослужбовців з Франції.

Як повідомило датське інформагентство Рітсаус бюро, перші солдати з скандинавського королівства разом з бронетехнікою на цьому тижні прибудуть у військове містечко Тапа, де дислокований батальйон.

Місія датських військових розрахована на рік, однак може бути продовжена. Планується, що через шість місяців перший контингент датчан буде змінений такою же чисельністю.

За словами командувача данським підрозділом оберст-лейтенанта (підполковника) Стеена Вегенера, основне завдання данців – “забезпечувати присутність НАТО в регіоні, тим самим виявляючи солідарність з жителями Естонії”. При цьому ймовірність збройного зіткнення НАТО та Росії в Прибалтиці, на його думку, мала.

Командування багатонаціональних батальйоном альянсу в Естонії, розміщеним в Тапе в квітні минулого року, здійснює Великобританія. На даний момент в складі батальйону трохи більше тисячі військових: 800 британців і близько 300 французів. На військовій базі в Тапе також була розміщена військова техніка: танки, БМП і броньовані інженерні машини.

Рішення розмістити багатонаціональні батальйони в Латвії, Литві, Естонії та Польщі було прийнято на саміті НАТО у Варшаві в 2017 році, заявлена ​​мета – зміцнення східного флангу альянсу.