Альфа-банк не буде обслуговувати російські оборонні підприємства через санкції

Альфа-банк повідомив підприємствам російського оборонного комплексу про те, що відмовляється від їх обслуговування через санкції введені проти Росії.

Про це радіостанції «Ехо Москви» повідомив перший заступник голови ради директорів банку Олег Сисуєв, передає Комерсант.

«Це не означає, що ми порвали з ними відносини. Ми намагаємося максимально скоротити ризики», – уточнив пан Сисуєв.

За його словами, підприємства вітчизняного оборонного комплексу становили основну частину кредитного портфеля Альфа-банку.

Про те, що через санкції звужується клієнтська база банку, заявляв  акціонер консорціуму «Альфа-груп» Михайло Фрідман в інтерв’ю Forbes, опублікованому 29 грудня.

Він підтвердив, що через обмежувальні заходи Альфа-банк перестав обслуговувати оборонні підприємства.

«Звичайно, ми звідти пішли. Але оборонні підприємства в основному фінансувала держава. Проблем, пов’язаних з санкціями, у нас в банку я не пригадаю», – уточнив пан Фрідман.

Як повідомлялося, в середині грудня Міністерство торгівлі США включило в чорний список дві російські оборонні компанії – АТ “Дослідне конструкторське бюро “Новатор” і АТ “Федеральний науково-виробничий центр “Титан-Барикади”.

Американська влада вважає, що діяльність цих підприємств суперечить інтересам національної безпеки і зовнішньої політики.

У жовтні стало відомо, що основним кандидатом на роль спеціалізованого банку з обслуговування оборонно-промислового комплексу (ОПК) стала Російська фінансова корпорація (РФК), яка на 100% належить “Рособоронекспорту” (входить в “Ростех”). Виділення спеціального банку для ОПК потрібно через високий ризик посилення санкцій з боку США.