Найбільше місто США подало позов до окружного суду на нафтові компанії світу щодо змін клімату

Влада Нью-Йорка звинувачує найбільші нафтові компанії світу в потуранні змінам клімату і має намір стягнути з них мільярди доларів, пише The New York Times.

Найбільше місто США подало позов до окружного суду по Південному Нью-Йорку (Манхеттен) до BP Plc, Chevron Corp., ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp. і Royal Dutch Shell Plc, щоб “захистити нью-йоркців від наслідків змін клімату”, заявив в середу мер міста Білл де Блазіо.

“Ми донесемо боротьбу зі змінами клімату прямо до цих компаній, які знали про наслідки і навмисно вводили суспільство в оману, щоб захистити прибутки, – сказав він. – Їх жадібність поставила нас в це положення, і тепер їм доведеться розділити з Нью-Йорком витрати на забезпечення безпеки”.

Також, за словами мера, міські пенсійні фонди, обсяг активів яких становить $ 189 млрд, відмовляться від інвестицій в нафтогазові і вугільні компанії. П’ять пенсійних фондів Нью-Йорка вклали близько $ 5 млрд в цінні папери понад 190 компаній, пов’язаних з викопними видами палива, пише The Financial Times.

У позовній заяві Нью-Йорка стверджується, що відповідачі “через видобуток і продаж викопних видів палива несуть колективну відповідальність за більш ніж 11% усіх обсягів забруднення з промислових джерел, яке накопичувалося в атмосфері з перших днів промислової революції”.

Представник Shell Кертіс Сміт заявив агентству Bloomberg, що компанія вважає зміну клімату “складною проблемою суспільства, яку слід вирішувати за рахунок здорової державної політики та культурних перетворень, а не в суді”. Решта відповідачів поки не коментувала позов Нью-Йорка.

Раніше подібні позовні заяви були направлені в суди містами штату Каліфорнія, включаючи Сан-Франциско, Окленд і інші. Національна асоціація промисловців США назвала подібні позови нічим не обгрунтованими і політично мотивованими. Як повідомляє CNN, ExxonMobil визнала каліфорнійські позови частиною “масштабної змови” проти компанії і загрожувала міській владі судовими контрзаходами.

Раніше вчені назвали 2017 рік одним з трьох найспекотніших в історії.