ЄС планує інвестувати мільярд євро у створення “європейських суперкомп’ютерів”

Євросоюз планує інвестувати мільярд євро у створення “європейських суперкомп’ютерів”.

Про це повідомила в четвер прес-служба Єврокомісії (ЄК).

“Єврокомісія представила сьогодні план спільних з державами – членами ЄС інвестування у створення європейських суперкомп’ютерів світового класу. Вони необхідні для обробки більшої кількості даних, а також принесуть вигоду суспільству в багатьох областях, починаючи від охорони здоров’я і поновлюваних джерел енергії і закінчуючи кібербезпекою”, – йдеться в заяві ЄК.

Єврокомісія має намір інвестувати в проект €486 тис. Ще приблизно стільки ж, як очікується, внесуть країни – члени ЄС. “В цілому до 2020 року буде інвестовано близько €1 млрд державного фінансування, крім того, будуть вноситися приватні вклади”, – констатує ЄК.

Згідно з планами ЄК, нова правова і фінансова структура високопродуктивних обчислень світового класу (EuroHPC) буде розгорнута по всій Європі. Вона почне функціонувати в 2019-2026 роках, пояснює Єврокомісія.

“За допомогою проекту EuroHPC ми хочемо надати європейським дослідникам і компаніям провідні суперкомп’ютерні потужності до 2020 року для розробки таких технологій, як штучний інтелект, а також для створення повсякденних додатків майбутнього в таких областях, як охорона здоров’я, безпека та інженерія”, – підкреслює ЄК.