У ВР пропонують внести зміни до податкового кодексу щодо виключення  часового обмеження перебування громадян закордоном

Відповідний проект Закону України «Про внесення змін до пункту 196.1.18 Податкового кодексу України (щодо виключення часових обмежень)», реєстр.№ 7484 зареєстрував народний депутат України Андрій Антонищак.

В коментарі «ІА»Центр новин» депутат розповів, що положення, за яким на фізичну особу покладається необхідність перебування за межами України понад 24 годин негативно впливає на свободи і інтереси громадян, які не мають відношення до незаконних операцій з імпортом.

«В багатьох випадках понад 24-годинне перебування за межами країни, особливо для мешканців західних областей України, є невиправданим. Таке обмеження громадяни вимушені нести додатковий фінансово-матеріальний тягар або на території країни тимчасового перебування, або через податкове навантаження при перетині кордону нашої країни, що опосередковано порушує право, закріплене статтею 33 Конституції України та може викликати напруження в суспільстві», – відзначив Антонищак.

Він також розповів, що законопроект дозволяє законослухняним особам повертатися в Україну без встановлення часового обмеження їх перебування за межами України.

Автор даної законодавчої ініціативи переконаний в тому, що прийняття законопроекту сприятиме зниженню напруження в суспільстві та забезпечення реалізації Закону України № 2245-VIII в контексті боротьби з «сірим» імпортом.

Нагадаємо, 1 січня 2018 року Закон України № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Вказаним Законом, зокрема, встановлено, що не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України фізичною  особою, яка була відсутня в Україні більше ніж 24 години та яка в’їжджає в Україну не частіше одного разу впродовж 72 годин. А також, ввезення на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в’їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин.