У ЦВК пояснили, чому вибори в округах Насалика і Кутового не призначено

Постанови Верховної Ради від 14 квітня про дострокове припинення повноважень нардепів Ігоря Насалика та Тараса Кутового надійшли до ЦВК лише 25 квітня, коли встановлений законом 10-денний термін для призначення проміжних виборів вже сплинув.

Про це йдеться у повідомленні Центрвиборчкому від 4 травня щодо непризначення проміжних виборів народних депутатів в одномандатних округах №№85 та 151.

Заяву КВУ щодо порушення Центрвиборчкомом закону через  непризначення даних виборів у ЦВК назвали безпідставною.

“Твердження з одного боку є не обґрунтованим, з іншого – свідчить про складність окремих норм закону “Про вибори народних депутатів України”, – зазначили у ЦВК.

У комісії повідомили, що ухвалення рішення про призначення проміжних виборів в округах №№85 та 151 було “унеможливлено об’єктивно”.

“ЦВК неодноразово звертала увагу на недосконалість порядку призначення проміжних виборів нардепів, встановленого ч.6 ст.16 Закону, у порівнянні, наприклад, з порядком заміщення народних депутатів, встановленим ст.105 закону. Комісія звертає увагу, що встановлені порядок та строк об’єктивно можуть застосовуватися на практиці лише за умови надходження відповідної постанови ВР до Комісії не пізніше, чим на 10-й день з дня дострокового припинення повноважень народного депутата, обраного в одномандатному виборчому окрузі”, – заявили у ЦВК.

“В інших випадках питання призначення проміжних виборів народного депутата вирішується Комісією, враховуючи усі відповідні вимоги законодавства та виходячи з її повноважень, встановлених законом”, – додали у ЦВК.

Як відомо, раніше у КВУ заявили, що ЦВК порушила закон “Про вибори народних депутатів України”, не призначивши проміжні вибори в одномандатних округах №151 та №85 у визначений термін.

“ЦВК застосовує подвійні стандарти щодо депутатів, які увійшли до складу Кабінету Міністрів. КВУ закликає ЦВК не порушувати Закон “Про вибори народних депутатів України” і невідкладно призначити проміжні вибори в округах №151 та №85″, – зазначили  у Комітеті виборців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.