За створенням вірусу NotPetya стоять росіяни – ЗМІ

Видання Washington Post з посиланням на джерела в розвідувальних органах США стверджує, що вірус NotPetya нібито міг бути створений фахівцями російського Головного розвідувального управління.

Вирус Petya

“ЦРУ стверджує, що за минулорічною атакою на українські комп’ютери стоять російські військові хакери, це було спробою підірвати фінансову систему України”, – пише Washington Post.

За даними джерел газети, ЦРУ в листопаді минулого року випустило доповідь під грифом “цілком таємно”, в якому стверджувало про причетність ГРУ до створення вірусу. Як повідомляється, хакери використовували так звану тактику “watering hole” (досл. – “водопій” – ред.), При якій заражається сайт, часто відвідуваний співробітниками того чи іншого підприємства.

Джерела Washington Post стверджують, що до створення NotPetya також причетний Центр спеціальних розробок Міноборони РФ. За даними газети, американське розвідувальне управління поки ніяк не прокоментувало цю ситуацію.

Влітку 2017 року вірус-вимагач NotPetya вразив IT-системи компаній в декількох країнах світу, в більшій мірі торкнулися України. Атаки зазнали комп’ютери нафтових, енергетичних, телекомунікаційних, фармацевтичних компаній, а також державних органів.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що були вилучені сервера, на яких нібито є “сліди впливу кіберзлочинців з РФ”.