У парламенті Молдови розглянуть постанову про вихід країни з СНД

Парламент Молдови має намір розглянути проект постанови про вихід країни з СНД.

Проект про денонсацію Молдовою Угоди про створення Співдружності Незалежних Держав в законодавчому органі зареєстрували депутати від Ліберальної партії. Раніше подібну ініціативу обговорювали в керівництві Демпартії, повідомляє Newsmaker.

Як стверджують автори проекту, Російська Федерація неодноразово порушувала Угоду про створення СНД. Ліберали вважають, що це проявлялося “в підтримці сепаратистського режиму в Придністров’ї”, у “військовій агресії проти Республіки Молдова в 1992 році, в “окупації і анексії частини території суверенної України”.

“Членство в СНД не принесло Молдові нічого, всі рішення в цій організації ухвалюють виключно в інтересах Росії”, – йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Автори також зазначають, що перший демократичний парламент Молдови (1990-1994) відмовився вступати в СНД.

“Зважаючи на те, що Російська Федерація не виконує положення Угоди про створення СНД, а Республіка Молдова прагне в ЄС, вважаємо за необхідне денонсувати Угоду про створення СНД”, – наголошується в документі.

Водночас президент Молдови Ігор Додон назвав ініціативу лібералів “ризикованим проектом”.

“Що значить вихід з СНД? Це значить, що ми виходимо із всіх угод, які у нас є”, – заявив Додон в ефірі програми Important на TVC21. За його словами, вихід Молдови з СНД вплине на 600 тисяч громадян Молдови, які перебувають в цих країнах.