Молдова за 25 років підрахує збитки від присутності РФ в Придністров’ї

Влада Молдови планує підрахувати збитки від присутності російських військ у Придністров’ї. Про це в інтерв’ю виданню Latvijas Avize, сказав голова молдавського парламенту Андріан Канду.

По словам політика, Молдова вважає, що близько 2 тис. російських солдатів в Придністров’ї є окупаційні силами. Він нагадав, що ці військові проводять спільні навчання з так званою армією Придністров’я.

Канду порівняв присутність російських військ у Придністров’ї з конфліктами в Абхазії, Південній Осетії і на сході України.

Він підкреслив, що Росія порушила міжнародне право, і в зв’язку з цим уряд Молдови має намір найняти міжнародну юридичну фірму для підрахунку збитків від російської присутності в Придністров’ї протягом 25 років.

Канду відзначив, що рахунок “буде вимірюватися в мільярдах доларів США”.

Придністров’я оголосило про суверенітет від Молдови в 1990 році, проте світовою спільнотою незалежність регіону не визнана. Автономія вимагала частину жителів цього регіону. В середині 90-х в Придністров’ї офіційно був введений контингент російських “миротворчих сил”. Молдова наполягає на виведенні російських військових з своєї території.