Приватна компанія КНР запустить першу в країні комерційну ракету в червні 2018 року

Приватна китайська компанія Lingtai Kongjian в червні здійснить перший в КНР запуск комерційної космічної ракети серії One Space (OS).

Як повідомив генеральний директор підприємства Шу Чан, на реалізацію бюджетного проекту вже виділено необхідні кошти в розмірі 500 млн юанів ($78,2 млн).

“Ці гроші будуть витрачені на будівництво самостійно розроблених нами ракет-носіїв OS X OS-M. Перша з них 22 грудня успішно пройшла комплексну перевірку, і на поточному етапі ми приступили до її попередніми наземних випробувань”, – наводить його слова офіційний сайт Lingtai Kongjian.

Як зазначив Шу Чан, OS-M буде відправлена у космос теж в 2018 році, проте за строками її запуск відбудеться дещо пізніше. Бізнесмен пояснив, що в найближчому майбутньому очолювана ним компанія не планує використати ракети для здійснення складних проектів з дослідження космічного простору. “Цим займаються компетентні держструктури, в той же час наше завдання як приватного підприємства – реалізація комерційних проектів”, – пояснив генеральний директор.

У бесіді з журналістами він також розповів, що, на відміну від американської SpaceX, Lingtai Kongjian збирається створювати компактні малогабаритні ракети для супутників, які будуть обходитися досить недорого і тому складуть гарну конкуренцію аналогічним проектам США. У той же час Шу Чан зазначив, що його компанія потребує додаткової капіталізації для розробки більш великогабаритних ракет-носіїв.

“Це тільки перший крок, а в 2019 році ми прогнозуємо справжній прорив”, – заявив Шу Чан, зазначивши, що, незважаючи на довгу окупність космічних проектів, він очікує підвищеної уваги інвесторів до починань його компанії.

КНР активно розвиває національну космічну програму. Крім метеорологічних і комунікаційних супутників у країні розробляються технології для дослідження астероїдів і Марса, до інтенсивного вивчення поверхні якого китайські вчені мають намір приступити в 2020-2025 роках.