В Ірані поліція заарештувала 29 жінок через непокриті голови

В Ірані поліція заарештувала 29 жінок, які не покрили голови на знак протесту проти закону про обов’язкове носіння ісламських шарфів у публічних місцях. 

1 лютого інформаційне агентство «Таснім» повідомило, що поліція затримала жінок, «обманутих» пропагандистською кампанією з боку іранців з-за кордону. Точної інформації, чи затримано жінок у Тегерані, а чи в ще в інших іранських містах наразі немає.

Вигляд жінок в Ірані став предметом особливої уваги після революції 1979 року, коли дотримання ісламського дрес-коду стало обов’язковим. Відповідно до цього дрес-коду, волосся жінки має бути, як і тіло, мають бути заховані під одягом на публіці.

Поліція моралі регулярно карає тих, хто ретельно не дотримується правил, які стосуються хіджабу.

Арешти 1 лютого відбулися після того, як цього тижня в Тегерані були затримані щонайменше шість жінок через участь в подібних протестах.

Президент Ірану Хасан Роугані не коментував нинішні протести, але раніше у подібних ситуаціях він закликав силовиків діяти помірковано.

Одну з жінок, до якої останнім часом була прикута увага міжнародної спільноти, звільнили з-під варти 28 січня. Минулого місяця мережею ширився ролик, де жінка стоїть посеред вулиці у Тегерані з непокритою головою, пізніше через цей мирний протест проти дрес-коду її заарештували. У Amnesty International закликали іранську владу негайно звільнити жінку після її арешту і закликали владу Ірану «припинити переслідування жінок, які виступають проти обов’язкового покривання всього тіла, і скасувати цю дискримінаційну і принизливу практику».