Польща обговорить закон про заборону “бандерівській ідеології” тільки з США та Ізраїлем

Керівництво Польщі заявило, що відкрите до розмови з Ізраїлем і Сполученими Штатами у справі конфлікту, що виник через схвалення парламентом новелізації закону про Інститут національної пам’яті – задекларував голова Постійного комітету Ради міністрів Яцек Сасін.

За його словами, ця ситуація для Польщі некорисна і владний табір її не легковажить. Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький почав уже «великий труд діалогу, – нагадав Яцек Сасін. – Він уже після телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Нетаньягу, після заяви, в якій пояснив нашу польську позицію, після зустрічі в місцевості Маркова, де він пояснював цю позицію закордонним журналістам. Прем’єр-міністр створив історично-юридичну групу, яка має почати діалог з ізраїльською стороною. Ми робимо все, що в нашій силі і всі найважливіші особи в польській державі задіяні в пояснення цієї справи. Маємо надію на добру волю наших партнерів в Ізраїлі і США; що вони захочуть слухати наших аргументів, а не розпалювати конфлікт, який не має жодного сенсу і реальних підстав», – сказав Яцек Сасін, передає Польське радіо.

Після схвалення обома палатами парламенту, новелізацію закону про Інститут національної пам’яті передано президентові, який вирішить, чи документ підписати.

Нагадаємо, сьогодні вночі, 1 лютого, Сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув’язнення терміном до трьох років за “приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом”.

Крім того, злочином у документі називається “Волинська різня”, за заперечення “Волинської різні” також вводиться покарання Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу “польські табори смерті” стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни. Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що стурбований ухваленим у Польщі законопроектом, який передбачає заборону “бандерівської ідеології”, і наголосив, що він не відповідає принципам стратегічного партнерства між країнами.