Внаслідок люстрації з органів прокуратури України звільнили лише 402 працівників

За даними Міністерства юстиції України, в органах прокуратури на початку люстрації працювали 20 тисяч осіб, а за весь час її проведення було звільнено тільки 402 працівників. Зокрема, закон про очищення влади не зачепив скандальних прокурорів Валендюка, Стоянова, Матіоса тощо.

Про це йдеться у сюжеті проекту соціальних журналістських розслідувань «Брат за брата» (щосереди о 22:05 на телеканалі ZIK).

В органах прокуратури залишився працювати Анатолій Матіос, кар’єра якого ще й пішла на злет. За часів Януковича він працював в Адміністрації Президента, а сьогодні він – головний військовий прокурор України.

І почувався б пан Матіос на цій посаді цілком непогано, якби не псувала йому репутацію низка незавершених  розслідувань. Зокрема, про Іловайський котел у серпні 2014 року. Та пан прокурор переконує, що робота у цій справі аж кипить.

«По цій справі – більше двох тисяч вилучених документів. Проведено понад 150 допитів тільки посадових осіб, офіцерів тощо», – розповідає головний військовий прокурор.

Утім час летить, а напередодні річниці Іловайської трагедії ніхто нічого так і не дізнався. До матеріалів розслідування допустили Тараса Костанчука, керівника громадської організації воїнів АТО. Він стверджує, що прізвища підозрюваних геть банальні.

«Опосередковано винен Путін та Російська Федерація як суб’єкт. І начальник генерального штабу РФ винен. І все. У прокуратурі переробили кримінальну справу, об’єднали її з іншими кримінальними справами. В нас тепер одна кримінальна справа, яка починається із захоплення Криму. Яке це відношення має до Іловайська – не зрозуміло. І закінчиться це все після завершення АТО», – каже волонтер.

Ще один недолюстрований персонаж – Олег Валендюк, який працював при Пшонці під час Майдану, а сьогодні є в.о. прокурора Києва. Найцікавіше те, що недавно Валендюка прокуратура звільнила. Все згідно з протоколом: працював на керівній посаді під час Революції Гідності, тому люстрований. Але він пішов з тим повідомленням до суду.

«Він просив заборонити прокуратурі робити будь-які дії стосовно його звільнення. Суд, на диво, за три дні приймає рішення – заборонити будь-які дії. Я нагадаю, що Валендюк за часів Януковича був заступником керівника того відділу, який відповідав за представництво інтересів держави і захист інтересів громадян в судах. В судах тоді була повна сваволя, понад 330 суддів виносили абсолютно неправомірні рішення», ­- розповідає Олег Маселко, юрист «Автомайдану».

Тепер жодних скарг стосовно Валендюка не приймають, бо він має гарантовану судом недоторканність.

Також нещодавно вигулькнув і старий прокурор Одеської області Микола Стоянов. В останній день своєї роботи генпрокурор Віктор Шокін звільнив свого заступника, реформатора Давіда Сакварелідзе, поновивши на посаді людину, котра була прокурором кількох областей за часів Януковича.

Утім нині екс-заступник генерального прокурора осуджує не лише Шокіна. Мовляв, усі рішення він погоджував із президентом, а на самого Сакварелідзе банально написали скарги, бо той перейшов дорогу і впливовим бізнесменам, і депутатам.

«В цьому і полягає трагедія реформування органів прокуратури. Там насправді залишилися ті ж люди, які працювали за Кучми і Януковича. Себто ті люди, які прислуговували і плазували. Там нічого не змінюється, крім імен, прізвищ та династій прокурорів», – зазначає Давід Сакварелідзе.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.