Тіллерсон закликав РФ виконувати свою роль гаранта знищення хімічної зброї в Сирії

Держсекретар США Рекс Тіллерсон в неділю на прес-конференції в столиці Аргентини знову вказав на тривале використання бойових отруйних речовин під час сирійського конфлікту, закликавши Росію не блокувати продовження мандата Спільного механізму ООН і Організації по забороні хімічної зброї з розслідування (БМР) подібних атак.

“Нас дуже турбують повідомлення про використання хімічної зброї, хлору, під час сирійського конфлікту”, – сказав він, відповідаючи на питання журналістів разом з аргентинським міністром закордонних справ і у справах релігій Хорхе Форі. “Ми уважно вивчаємо ситуацію, ми також закликали Росію виконати свою роль як гаранта угоди про знищення хімічної зброї”, – сказав він.

Крім того, Тіллерсон в черговий раз закликав Москву “припинити використовувати право вето при розгляді резолюцій, необхідних для продовження повноважень Спільного механізму для проведення розслідувань” цих інцидентів.

Термін повноважень БМР закінчився 8 грудня 2017 року. Спроби членів Ради Безпеки ООН домовитися про продовження мандату комісії не увінчалися успіхом, при цьому Росія двічі блокувала неузгоджені проекти резолюцій.

23 січня Росія представила проект резолюції про заснування Незалежного механізму ООН з розслідування хімічних атак в Сирії на початковий період в один рік. США одразу виступили проти цієї ініціативи, заявивши, що погодяться лише на відновлення роботи СМР в його первісному вигляді.