Відстань між позиціями сторін на Донбасі за 2017 рік скоротилася, – ОБСЄ

Упродовж 2017 року незаконні збройні формування та Збройні сили України не лише не скоротили кількість обстрілів на Донбасі, але переносили свої позиції вперед, що лише посилює напруження.

Про це в інтерв’ю DW розповів перший заступник голови СММ ОБСЄ Александер Хуг.

“Відстань між позиціями змінилася у 2017 році. Не в одному місці ми бачили, що вони наблизилися одна до одної. Кожного разу, як сторони переміщують свої позиції ближче одна до одної, ми фіксуємо збільшення напруження, яке часто виливається у насильство”, – зазначив він.

Хуг підкреслив, що СММ ОБСЄ минулого року бачила появу нових окопів, особливо у спокійніші періоди.

“Сторони використовували цей час не для розведення сил та відведення озброєння, а готувалися до більшого насильства, копаючи окопи, іноді переносячи вперед позиції та тримаючи важку зброю там, де вона не повинна бути”, – зауважив він.

За його словами, торік спостерігачі бачили понад 4 тис. одиниць важкого озброєння там, де його не повинно бути за мінськими угодами.

Ситуація на Донбасі, вважає Хуг, залишається дуже непередбачуваною та мінливою. “Ключові причини насильства не були належно опрацьовані: відведення важких озброєнь, близькість між позиціями збройних формувань та Збройних сил України, і велика кількість мін з обох боків від лінії розмежування”, – сказав він.

Хуг наголосив, що затишшя повинно бути нагодою для сторін відвести зброю та розвести позиції. І це, за його словами, має відбуватися “дзеркальним чином”.