Аспірантка американського університету випадково створила «вічний» акумулятор

Аспірантка Каліфорнійського університету в Ірвайні (UCI) Ле Мей Тай випадково винайшла акумулятор, здатний витримати кілька сотень тисяч циклів перезаряду без втрати початкової ємності.

Про це йдеться в повідомленні на сайті UCI.

Ресурс сучасних комерційних літій-іонних акумуляторів становить від 200 до 400 циклів перезаряду, тоді як дослідний зразок акумулятора аспірантки зумів зберегти початкову ємність навіть після 200 тис. циклів заряду і розряду протягом трьох місяців тестування. Судячи з усього, це далеко не межа можливостей цієї диво-батареї. Результати дослідження були опубліковані в журналі American Chemical society’s Energy Letters в кінці минулого місяця. Батареї такого типу можуть використовуватися де завгодно, від смартфонів до автомобілів і космічних апаратів.

Перше, що варто знати – акумулятор Мей Ле Тай, яка є автором проекту, є твердотільним і експлуатує вже знайому тему з нанопроводами. Будучи тоншим від людського волосся в тисячі разів, ці екзотичні вироби характеризуються рекордною провідністю і забезпечують велику площу поверхні для зберігання і передачі електронів. Водночас вони є надзвичайно крихкими і не можуть похвалитися великою витривалістю. Їх застосування в типових літій- іонних акумуляторах є нераціональним з причини швидкого зношування в процесі заряду і розряду.

Аспірантка змогла обійти це обмеження, покривши золоті нанопроводники діоксидом марганцю і уклавши весь вміст в гелеподібному електроліті типу плексигласу. Результат здивував навіть наукового керівника Мей Ле Тай – професора хімії в UCI Реджинальда Пеннера.

Вчені припускають, що гелеподібний електроліт надає нанопровідникам необхідну гнучкість, тим самим підвищуючи стійкість електродів до зношення в процесі перезарядження.

Як завжди в таких випадках, про терміни комерціалізації розробки даних немає.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.