Прокуратура оголосила підозру киянину, який сприяв незаконній легалізації в Україні розшукуваних посадовців МВС РФ

Прокуратура міста Києва оголосила про підозру 40-річному киянину, який сприяв незаконній легалізації в Україні п`ятьох осіб, які перебували у міжнародному розшуку, серед них – посадовці МВС Російської Федерації.

Як йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури міста Києва, громадяни Російської Федерації, які перебували міжнародному розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зверталися до вказаного громадянина з метою отримання підроблених документів, які б стали підставою для отримання громадянства України, зокрема, документів про начебто проживання на території України їхніх родичів.

Після отримання українського громадянства вказані особи за сприяння підозрюваного укладали фіктивні шлюби з громадянками України. При цьому для пришвидшення процесу реєстрації шлюбу до територіальних відділів РАГСів надавалися підроблені довідки про нібито вагітність цих жінок. У подальшому упродовж місяця шлюб розривався, а розшукувані особи залишалися на прізвищах фіктивних дружин.

Вказані дії у своїй сукупності фактично унеможливлювали ідентифікацію цих осіб та надавали їм право вільно перетинати державний кордон.

У такий спосіб зловмисник сприяв незаконній легалізації в Україні 5 громадян РФ, які перебували у міжнародному розшуку. Серед них екс-начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення МВС Російської Федерації, помічник заступника міністра МВС РФ та інші особи.
Дії підозрюваного кваліфіковано за ст. 358 Кримінального кодексу України та ст. 332 КК України.

Крім того, в межах розслідування встановлена та доведена причетність до злочинної схеми працівника структурного підрозділу ДМС України, який сприяв незаконній легалізації розшукуваних осіб. Вироком суду посадовця визнано винним за ст. 366, ч. 5 ст. 27, ст. 358 КК України. Матеріали щодо можливої причетності до злочину інших службовців ДМС України виділені в окреме кримінальне провадження.