Угорщина заблокувала зустріч комісії Україна-НАТО

Засідання комісії Україна-НАТО , що мала відбутися 14-15 лютого, було заблоковано Угорщиною.

Про це повідомляють дипломатичні джерела, пише “Європейська правда“. Пізніше інформацію підтвердили у штаб-квартирі НАТО.

Зустріч мала відбутися на рівні міністрів оборони країн-учаснисть. Ініціатором виступала українська сторона, і ряд впливових членів Альянсу дав згоду на участь, однак Угорщина застосувала право вето і заблокувала проведення зустрічі.

Засідання комісії – одна з небагатьох можливостей для українського міністра оборони, під час якої він може вислухати думки представників країн-учасниць Альянсу. Наразі жодного засідання комісії не заплановано.

Натомість у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі нагадали, що засідання комісії відбулося не так давно, у грудні – тоді була обговорена ситуація у сфері безпеки в Україні та хід реформ. Грудневу зустріч Угорщина блокувати не стала – вона проводилися на низькому рівні представництва, в засіданні приймали участь посли країн.

Угорщина заявила про свій намір блокувати зустріч ще в середині січня – тоді голова угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що блокування буде продовжуватися до тих пір, поки Київ не виконає вимоги Угорщини щодо закону про освіту. В Будапешті впевнені, що це проблема міжнародного рівня, і відмовляються підтримувати інтеграційні прагнення України доти, доки Київ не забезпечить інтереси угорської меншини в Закарпатті.

Комісія Україна-НАТО була створена у рамках Хартії про особливе партнерство НАТО-Україна 9 липня 1997 року і покликана оцінювати відносини між Альянсом та Києвом, надавати рекомендації та планувати майбутню діяльність у сфері розвитку двусторонніх відносин.