Екс-президенти закликали Порошенка оголосити Рік державної мови

Колишні Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликають нинішнього главу держави Петра Порошенка оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

Текст відповідного звернення опублікував Укрінформ.

Три президенти закликали Порошенка оголосити Рік утвердження державної мови

“Звертаємося до вас із проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2018 року – Роком утвердження державної мови. Із непохитною твердістю стверджуємо, що цей крок зміцнить фундамент української державності у такий буремний час нашої історії, сприятиме консолідації суспільства та покаже нашим закордонним партнерам нашу твердість та впевненість у власних ідеалах”, – наголошується у зверненні.

На переконання авторів звернення, в умовах гібридної агресії проти України, загрози порушення цілісності її території надзвичайно важливим об’єднуючим фактором протидії цьому є утвердження державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Колишні Президенти висловили сподівання, що Порошенко підтримає зміцнення позицій державної мови в усіх інститутах влади та в усьому публічному просторі Української держави фактом проголошення Року утвердження державної мови.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018 рік Роком державної мови.

Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив лист главі держави з пропозицією щодо оголошення 2018 року Роком державної мови.

«Враховуючи те, що державна мова є надважливим об’єднуючим фактором України, а в умовах зовнішньої агресії – одним з ключових чинників національної безпеки, Комітет вважає, що видання Указу Президента про проголошення 2018 року Роком державної мови посилить роль і значення української мови як конституційного консолідуючого чинника, засобу зміцнення державної єдності України», – йдеться у листі комітету.

Крім того, відповідну пропозицію підтримали ряд відомих письменників, науковців і митців.

Ініціативу проголошення Року утвердження державної мови підтримали Світовий Конгрес Українців і Група “Першого грудня”, учасники якої, зокрема, зазначили, що “це не повинна бути кампанія, що триватиме 365 днів. Це має бути процес наповнення мовної політики реальною конкретикою у відповідності з комплексом заходів, передбачених відповідним Указом Президента”.