У Британії пропонують продавати е-сигарети за рецептом

Електронні сигарети мають продавати за рецептом, вважає Служба громадської охорони здоров’я Великої Британії (PHE).

Незалежний аналіз останніх досліджень, оприлюднених PHE, виявив, що близько 20 тисяч людей на рік кидають палити за допомогою електронних сигарет.

У доповіді наголошують, що ці пристрої на 95% безпечніші за звичайні сигарети.

Експерти PHE також говорять про можливість продажу електронних сигарет в лікарнях, а також облаштування окремих палат для хворих з довгостроковим перебуванням.

Крім того, представники PHE закликали роботодавців обладнати такі зони куріння в офісах.

Уряд Уельсу хотів заборонити електронні сигарети в школах, лікарнях та магазинах. Там вважають, що це зрештою може призвести до паління традиційних сигарет.

Однак цю законодавчу ініціативу не підтримали.

Електронні сигарети не були ліцензовані у Великій Британії як засоби боротьби з палінням.E-cigarette close up

Тому PHE закликає виробників надавати дані, необхідні для отримання медичної ліцензії.

“Все, що може зробити Британське агентство з контролю за якістю лікарських засобів (MHRA), це спростити цей процес”, – сказав директор з оптимізації здоров’я PHE Джон Н’ютон.

Вчені також виявили плутанину у ставленні людей до електронних сигарет.

“Майже половина курців ніколи не вживали електронні сигарети, можливо, тому що вважають їх небезпечними, проте їхні побоювання – безпідставні”.

Пан Ньютон підкреслив, що вчені надали багато “переконливих доказів” того, що “вейпінг” – безпечніший за паління. Крім того, електронні сигарети “викликають мінімальний ризик для здоров’я пасивних курців”.

“Ми хочемо, щоб люди розглядали електронні сигарети як серйозну альтернативу курінню”, – сказав він.

Енн Макніл, фахівець з питань тютюнової залежності “збентежена” тим, наскільки хибно люди розуміють, як саме паління шкодить здоров’ю.

“Тютюновий дим містить 70 тисяч складових, 70 з яких, як відомо, викликають рак”, – сказала вона.

“В електронних сигаретах вони або відсутні, або іхній рівень значно менший, тому ми переконані, що вейпінг – менш шкідливий, ніж звичайні сигарети”.

“Люди палять заради нікотину, однак, всупереч загальноприйнятій думці, набагато більшої шкоди завдають інші отруйні і токсичні речовини, що містяться в тютюновому димі”, – переконана пані Макніл.

“Токсичний дим є головною причиною всіх захворювань і смертей, пов’язаних із палінням”.

Доказів того, що електронна сигарета заохочує молодь почати курити звичайні цигарки, виявилося доволі мало, кажуть британські вчені.

Результати дослідження показують, що менше 1% молоді, яка ніколи не курила, продовжує регулярно вживати електронні сигарети, а постійне зменшення кількості молодих курців виглядає дуже обнадійливо.