Голова Мюнхенської конференції: війна в Україні є найбільшою загрозою для міжнародної безпеки

Голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфґанґ Ішинґер (Wolfgang Ischinger) назвав конфлікт на Сході України однією з найбільших загроз для міжнародної безпеки.

Про це він сказав в інтерв’ю DW перед відкриттям щорічної конференції з безпеки у Мюнхені у п’ятницю, 16 лютого.

Голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфґанґ Ішинґер

Ішинґер, зокрема, наголосив, що небезпека полягає саме у невизначеній моделі поведінки Заходу щодо Росії. “Одна з найбільших загроз – це невизначеність щодо Росії. Пригадайте Донбас, Крим, Україну. Люди продовжують гинути щодня у цьому конфлікті”, – пояснив він.

Серед іншого Ішинґер відзначив також і загрозу для країн НАТО, яку несе конфлікт на Близькому Сході. Він зауважив, що надзвичайно ризикованою є ситуація, коли одна країна Альянсу може протистояти іншій. “Важко сказати, яким рівнем кризи для НАТО це може закінчитися, якщо відбудеться реальне військове протистояння між силами Туреччини і США на Близькому Сході”. Як відомо, такі розбіжності між цими країнами спричинені військовою операцією Туреччини проти сирійських курдів. За словами Ішинґера, ці питання й стануть одними з ключових, які обговорюватимуться у ході конференції у Мюнхені.

Як повідомлялося раніше, Мюнхенська безпекова конференція триватиме з 16 по 18 лютого. Головні питання, що обговорюватимуться на цьогорічній конференції, стосуватимуться майбутнього Європи, трансатлантичних відносин та конфлікту на Близькому Сході.