Парламент Молдови не підтримав вотум недовіри міністру економіки Габуричу

Вотум недовіри міністру економіки та інфраструктури Молдові Кирилові Габуричу провалився в п’ятницю в парламенті.

Ініціативу опозиційної Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) не підтримав жоден депутат, включаючи самих соціалістів, які покинули зал засідань на знак протесту.

В ході свого виступу Габурич повідомив, що економіка перебуває в стадії зростання (близько 4% в 2017 році), який, за його словами, реєструється у багатьох галузях. Опозиція вважає, що показники ВВП забезпечені за рахунок збільшення податкового навантаження. Міністерство також звинуватили в антисоціальної політики і необгрунтоване зростання тарифів на комунальні послуги.

Як зазначив депутат ПСРМ Володимир Головатюк, сьогодні головні ресурси уряду – “грошові перекази через кордони від заробітчан і зовнішні позики”. “Після призначення Габурича ми не побачили нових ідей та підходів”, – додав опозиціонер.

У минулому році соціалісти ініціювали спрощену процедуру вотуму недовіри чотирьом міністрам з уряду, який сформувала правляча Демократична партія Молдови, але вони не знайшли підтримки у парламентської більшості.

Габурич очолив міністерство у січні цього року і відразу опинився в центрі скандалу, пов’язаного із звинуваченнями в підробці диплома про освіту. У 2015 році він обіймав посаду прем’єр-міністра Молдови, який залишив за власною ініціативою на тлі політичної кризи в країні.