Партія Меркель визначила майбутніх міністрів “великої коаліції”

Партія Ангели Меркель (Angela Merkel) Християнсько-демократичний союз (ХДС) визначилася з кандидатами на міністерські пости в майбутньому уряді Німеччини.

CDU Minister Kabinett (picture-alliance/dpa)

Про це стало відомо в неділю, 25 лютого, з кіл, близьких до керівництва ХДС, передає DW.

Середній вік міністрів в порівнянні з попереднім кабінетом істотно знизився, в його складі знайшлося місце і для критиків Меркель, відзначають політологи.

Зокрема, пост міністра охорони здоров’я повинен зайняти 37-річний Йенс Шпан (Jens Spahn), що вважається одним з головних критиків Меркель з консервативного крила ХДС. Міністром освіти і наукових досліджень стане 46-річна Аня Карлічек (Anja Karliczek), яка прийшла в політику з готельного бізнесу.

45-річний давній соратник Меркель Хельге Браун (Helge Braun) може стати главою відомства федерального канцлера, Юлія Клекнер (Julia Klöckner) – очолити аграрне відомство.

Міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен (Ursula von der Leyen), незважаючи на критику, залишитися на своєму посту. А нинішній глава відомства федерального канцлера Петер Альтмайер (Peter Altmaier) – стати міністром економіки.

Крім поста глави уряду, ХДС, згідно з коаліційною угодою, повинен отримати шість міністерських портфелів. Стільки ж – Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), хоча на виборах 24 вересня минулого року вона зібрала значно менше голосів, ніж ХДС. Ще три міністерства очолять представники баварського Християнсько-соціального союзу (ХСС), що входить в консервативний партійний блок.

Соціал-демократи, відзначають аналітики, зуміли отримати для себе не тільки зовнішньополітичне відомство, яке традиційно забезпечує високу популярність, але і міністерство праці та соціального забезпечення. У нього в Німеччині найбільший – причому, з відривом – бюджет. А ще – міністерство фінансів, яке вважається ключовим, і за рідкісним винятком в коаліціях з участю консерваторів завжди була їх вотчиною.

Після того, як лідери консерваторів і соціал-демократів погодили текст їх майбутньої коаліційної угоди, залишилося лише отримати санкцію самих партій на його підписання. Християнські демократи скликають для цього з’їзд в кінці лютого, соціал-демократи – проводять письмове опитування всіх членів партії.