ФФУ проводитиме чемпіонат серед учасників АТО

У Будинку футболу відбулася перша робоча нарада з проведення відкритого чемпіонату України Героїв АТО під патронатом Федерації футболу України.

Про це ІА “Центр новин”, повідомили організатори заходу.

Головним завданням наради було прийти до спільного знаменника в питанні кількості команд в чемпіонаті України Героїв АТО, формату проведення змагань, логотипу турніру, заявок колективів тощо. Упродовж години точилися палкі дискусії, які врешті втілилися у спільні рішення. Орієнтовні терміни проведення чемпіонату – квітень-жовтень 2018 року. Матчі у групах проходитимуть за територіальним принципом, а фінальна частина відбудеться в Києві.

На сьогоднішній день майже 30 команд дали згоду на участь у турнірі. Левову частку витрат спільно з партнерами візьме на себе Федерація футболу України. Суддівство, оренда стадіонів та футбольних полів, серед приємних несподіванок – кожна із команд-учасниць отримає комплект новенької футбольної форми. Такі кроки мають збільшити число учасників та географію змагань.

Як розповів Голова оргкомітету змагань, віце-президент ФФУ Олег Собуцький, в останні роки проводились різноманітні футбольні турніри серед учасників АТО.

“Це є потребою часу, наші воїни пройшовши через пекло війни потребують фізичної та психологічної реабілітації, зміцнення дружніх стосунків, залучення до регулярних занять спортом. Цілком логічним було рішення Федерації футболу України за підтримки Міністерства оборони України та Міністерства молоді та спорту України провести повноцінний футбольний чемпіонат Героїв АТО”, – сказав Олег Собуцький.

Він також зазначив, що сьогодні відбулась дуже конструктивна дискусія, прийняті перші рішення щодо проведення нового, у наш час дуже потрібного турніру.

“Головне, хлопці, які виконують обов’язки у зоні АТО, чи перебувають на ротації, матимуть психологічне розвантаження, зможуть грати в улюблений вид спорту та в чесній боротьбі визначатимуть найсильнішого. Ідея провести такий турнір виникла не сьогодні. Ми разом зі збірною ветеранів багато їздимо Україною, вже більше десяти разів були в зоні АТО і на власні очі бачили, наскільки важко нині хлопцям, чим вони жертвують, захищаючи нас із вами, мирне небо над Україною. І раніше проходили різні турніри серед військових, вони мали неофіційний або напівофіційний статусу. Сьогодні ж президентом ФФУ Андрієм Павелком прийняте рішення проводити повноцінний чемпіонат, який, що важливо, підтримали Міністерство оборони, Національна гвардія та інші силові структури. Можу запевнити, що в цьому чемпіонаті не буде ніякої політики чи навколофутбольних спекуляцій. Нас цікавить лише футбол, маємо щире бажання дати військовим насолодитися грою, а вболівальникам підтримати своїх захисників. До 15 березня стане зрозумілою кількість учасників, на мою думку, їх буде не менше 40, а в квітні вже мають відбутися перші ігри. Прийняте рішення, що із 18 гравців у заявці на матч п’ятеро можуть бути просто військовослужбовцями, а всі інші – безпосередньо учасники АТО.

З цього приводу точилися дискусії, але врешті одноголосно прийшли до такого компромісу. За підсумками турніру будуть визначені переможці, призери, найкращі гравці… Спробуємо відзначити кожного, хто виходив на поле, адже для нас усі вони герої, без поділу на рівень футбольної майстерності. Також є зустрічна пропозиція від Національної збірної України серед ветеранів провести з командою-переможцем дружній матч. Впевнений, він на все життя запам’ятається не лише військовим, а й нашим уславленим футболістам», – відзначив Собуцький.

Варто зауважити, що Собуцький має високий авторитет у військових колах та багато допомагає армії. В тому числі, організувавши два роки тому Національну збірну України серед ветеранів, головною метою якої є саме підтримка військових у зоні АТО.

Співголовою турніру для учасників АТО став заслужений тренер України, голова Комітету національних збірних команд ФФУ Мирон Маркевич, заступниками голови радник Міністра оборони України Дмитро Грищенко, командир військової частини МО України Олег Нечаєв, голова Спілки воїнів АТО Хмельницької області Сергій Чиж.

Серед членів оргкомітету голова Вінницької обласної федерації футболу Ігор Гатауллін, перший радник президента ФФУ, голова Чернівецької обласної федерації футболу Василь Орлецький, головний тренер ветеранської збірної України Анатолій Дем’яненко, головний тренер юнацької збірної України U-16 Володимир Єзерський, віце-президент АВФУ Сергій Нагорняк, а також представники силових відомств і військових частин.