Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” за позовом до “Газпрому”

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК “Нафтогаз України” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги для транзиту. За рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації в сумі 4,63 млрд дол за недопостачання “Газпромом” узгоджених обсягів газу для транзиту.

Як повідомляє прес-служба НАК “Нафтогаз України”, за результатами двох арбітражних процесів в Стокгольмі, “Газпром” має сплатити 2.56 млрд дол на користь “Нафтогазу”. Арбітражний суд відхилив вимоги “Газпрому” щодо штрафів за нібито незаконно відібрані “Нафтогазом” обсяги транзитного газу.

У разі програшу “Нафтогазу”, збитки у перерахунку на кожну українську родину могли скласти 146 тис. грн. Зважаючи на перемогу в арбітражі, сума в перерахунку на кожну сім’ю в Україні – плюс 5 тисяч гривень, підрахували в прес-службі НАК “Нафтогаз України”.

Нагадаємо, Україна в особі «Нафтогазу» судиться з російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: щодо транзиту російського газу в ЄС через територію України і купівлі-продажу Україною російського газу.

За даними «Нафтогазу», станом на 29 травня 2017 року сума претензій «Нафтогазу» до «Газпрому» за контрактом на закупівлю газу становить 30,3 млрд дол. (із яких 14,1 млрд дол. становлять вимоги щодо перегляду ціни за спожитий Україною газ у 2011-2015 роках), а з боку «Газпрому» до «Нафтогазу» – 47,1 млрд дол., із яких 34,45 млрд дол. як санкції за принципом «бери або плати».

Наприкінці травня 2017 року «Нафтогаз» одержав окреме рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на закупівлю газу. Цим рішенням суд задовольнив ряд вимог української сторони і скасував принцип «бери або плати», відповідно до якого Україна мусила щорічно купувати 52 млрд куб. м газу або оплачувати його вартість, навіть не вибираючи весь обсяг. Також арбітраж задовольнив вимогу «Нафтогазу» і повністю скасував заборону з боку «Газпрому» на реекспорт газу.

Після цього рішення сторони не змогли самостійно визначити розміри компенсацій, і тому з 9 жовтня 2017 рік Стокгольмський арбітраж почав слухання представників «Нафтогазу» і «Газпрому» для винесення остаточного рішення за контрактом на закупівлю газу.