Рада ЄС обговорить окупацію Криму та незаконні вибори в Росії

Рада Євросоюзу із закордонних справ на черговому засіданні 19 березня обговорить ситуацію в Україні у контексті 4-ї річниці російської окупації Криму та проведення в РФ президентських виборів.

Про це повідомили у керівній інституції ЄС, передає Укрінформ.

«Міністри закордонних справ обміняються думками щодо України. Високий представник ЄС (Федеріка Могеріні – ред.) поінформує міністрів про свій візит до Києва 11-12 березня. Рада ЄС обговорить останні події в України, особливо процес реформ», – заявили у Раді ЄС.

Наголошується, що у фокусі уваги глав зовнішньополітичних відомств також буде ситуація на сході України, 4-та річниця анексії Криму та президентські вибори в Росії.

У лютому 2014 року невідомі озброєні люди, яких називали «зеленими чоловічками», захопили головні державні установи Автономної Республіки Крим і підняли над будівлями російський прапор. Крім того, вони блокували українські військові частини. Згодом у Росії визнали, що «зелені чоловічки» – російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу.

Україна офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Москва заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».