Серійне складання літаків Ан-132 Королівство Саудівська Аравія запустить у 2021році

Королівство Саудівська Аравія планує в 2019 році почати будівництво заводу по збірці багатоцільових літаків Ан-132 і запустити серійне складання літаків у 2021 році.

Прес-служба держпідприємства “Антонов”повідомила, що організувати серійне виробництво нового багатоцільового літака Ан-132 планується в рамках створення технопарку біля міста Таїф, розташованого на заході Саудівської Аравії.

“Компанія TAQNIA Aeronautics і “Антонов” працює над техніко-економічним обґрунтуванням побудови авіаційного заводу з участю західних експертів. Почати будівництво підприємства планується в 2019 році, термін будівництва – 9 місяців, а збірка серійних Ан-132 мала бути запущена в 2021 році”, – йдеться в повідомленні.

Програма науково-технічного розвитку міста Таїф включає в себе будівництво промислового та університетського містечок, житлового кварталу на 10 тисяч квартир, міжнародного аеропорту.

“Технопарк буде побудований в кооперації з Науково-технологічним центром імені Короля Абдулазіза, який є одним з ключових партнерів по програмі Ан-132. До складу технопарку увійдуть: літакобудівний завод з аеродромом, підприємство з виготовлення сонячних панелей, сонячна електростанція”, – йдеться в повідомленні.

Наприкінці лютого підприємство “Антонов”, компанія Taqnia Aeronautics, підрозділ саудівської Technology Development and Investment Co, і WAHAJ, філія SIPCHEM, підписали тристоронній меморандум про взаєморозуміння щодо організації виробництва Ан-132.

Сторони дійшли згоди про те, що на першому етапі виробництва початкова партія серійних Ан-132 буде побудована на заводі “Антонов” у кооперації з TAQNIA і WAHAJ. На цьому етапі “Антонов” буде головним виконавцем робіт, а партнери – TAQNIA і WAHAJ – будуть виробляти агрегати й елементи відповідно до коопераційної схемою.

Зокрема, WAHAJ буде випускати шасі та обладнання для них. Наступні етапи передбачають поглиблення кооперації з виробництва літаків “Антонов” на території Королівства Саудівська Аравія.

Держпідприємство “Антонов” – єдиний в Україні виробник транспортних, пасажирських літаків і літаків спеціального призначення. Серед найвідоміших розробок підприємства – літаки Ан-32, Ан-148, Ан-158, Ан-74, Ан-124, Ан-70 і Ан-225.