ЄC наголошує на негайному звільненні Сенцова, Кольченка та інших українських політв’язнів у РФ

Європейський Союз наголошує на негайному звільненні незаконно ув’язнених українського режисера Олега Сенцова, активіста Олександра Кольченка та інших українських політв’язнів в Росії.

Про це йдеться в переданій агентству УНІАН заяві високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріки Могеріні у зв`язку з четвертою річницею анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією (18 березня).

«Європейський Союз вкотре наголошує на своєму заклику негайно звільнити Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколу Семену, а також усіх тих, кого було ув’язнено і засуджено з порушенням міжнародного права», – йдеться в заяві.

Могеріні наголошує, що журналісти, правозахисники та адвокати повинні мати можливість працювати незалежно і без необґрунтованого втручання у їхню роботу.

Також Євросоюз закликає до повного дотримання міжнародних стандартів прав людини у Криму. «Потрібно всеосяжно розслідувати усі нерозкриті справи порушень прав людини, такі як примусові зникнення, тортури і вбивства. Вкрай важливим залишається забезпечення повного, вільного і безперешкодного доступу міжнародних правозахисників до всієї території України, у тому числі до Криму та Севастополя», – йдеться в заяві.

Євросоюз нагадує Росії про резолюцію Генеральної Асамблеї ООН № 72/190 від 19 грудня 2017 року, закликаючи до її повного виконання, включно із зобов’язаннями РФ у рамках відповідного міжнародного гуманітарного права.