Саудівські принци повернули в казну $ 100 млрд

Антикорупційна кампанія в Саудівській Аравії завершилася тим, що затримані принци повернули в казну $ 100 млрд, розповів кронпринц Мухаммед бін Салман. Усіх затриманих родичів короля в результаті відпустили.

Затримані саудівські принци повернули в казну держави суму, яка “перевищує $ 100 млрд”. Про це в інтерв’ю CBSnews заявив наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман.

“Але реальна мета полягала не в цій або іншій сумі. Ідея полягала не в тому, щоб отримати гроші, а щоб покарати корумпованих (чиновників і бізнесменів). Дати чіткий сигнал про те, що ті, хто буде займатися корупційними оборудками, зіткнеться з законом”, – заявив він.

За його словами, антикорупційна кампанія була “вкрай необхідною”. “Всі наші дії були зроблені відповідно до існуючих законів”, -додав бін Салман.

Щорічно Саудівська Аравія втрачає від 5 до 10% держвидатків через корупцію, розповів CBS Мухаммад бін ал-Шейх. – глава відомства, яке регулює ринок цінних паперів в Саудівській Аравії. За його словами, в грошовому вираженні це близько $ 10-20 млрд втрат щорічно. “Можливо, навіть більше”, – додав він.

Як мінімум 11 принців, підозрюваних в корупції, були затримані в листопаді під час зустрічі в готелі Ritz Carlton в Ер-Ріяді, на яку Мухаммед бін Салман запросив сотні колишніх і нинішніх міністрів, бізнесменів і членів королівської сім’ї. Затриманих не стали відпускати і залишили під арештом в готелі. Ritz Carlton перестав обслуговувати звичайних клієнтів.

Усі затримані принци були звільнені на початку лютого цього року, тоді ж готель Ritz Carlton повернувся до роботи в звичайному режимі. Всього було затримано близько 350 осіб, серед них колишні міністри, військові та підприємці. За даними агентства Reuters, їх теж відпустили.

Найбагатшим із затриманих виявився племінник короля Аль-Валід ібн Талал Аль Сауд, чий статок оцінюється в $ 18,8 млрд. The Wall Street Journal писала, що за його звільнення влада зажадала від нього $ 6 млрд