Нацбанк затвердив правила заокруглення сум у чеках

Заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків

Нацональний банк затвердив правила заокруглення загальних у чеку сум готівкових розрахунків.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зазначається, що Національний банк України з 01 липня 2018 року припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок (далі – монети дрібних номіналів), але не вилучатиме з обігу монети дрібних номіналів.

Водночас 1 липня 2018 року додатково готівковий обіг не поповнюватиметься зазначеними номіналами монет.

«Відповідно з 01 липня 2018 року у випадку відсутності монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок підприємства торгівлі та сфери послуг проводитимуть заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару, за такими математичними правилами:

  • Сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок», – йдеться у повідомленні.

У НБУ наголосили, що у разі наявності в покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.

При цьому, заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків.

«У свою чергу підприємства торгівлі та сфери послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій, під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення. Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України», – додали в НБУ.

Водночас банки України зобов’язані забезпечити приймання без будь-яких обмежень від клієнтів монет дрібних номіналів для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів, а також для обміну на монети та банкноти інших номіналів; видачу клієнтам монет дрібних номіналів за наявності їх у залишку операційної каси.

«Монети дрібних номіналів перебуватимуть в обігу до прийняття правлінням Національного банку України окремого рішення про їх вилучення», – резюмували в НБУ.