Сьогодні римо-католики святкують Пасху

Католики зустрічають свято Воскресіння Христового, відвідуючи костели, де проводяться обряди благословіння води і вогню, запалюється великодня свічка.

У храмах звучить гімн під назвою “Да возрадується!”, а потім читаються 12 пророцтв.

Священики освячують хрещальну воду, а віруючі запалюють свої свічки від пасхальної свічки, вогонь якої має чудодійні властивості, захищаючи від сил зла.

Напередодні святя Воскресіння Христового, Папа Франциск очолив в базиліці Святого Петра у Ватикані Пасхальне Чування. Під час цієї Святої Меси він виголосив проповідь:

«Святкувати Пасху означає наново повірити, що Бог увіходить і не перестає входити в наші історії, кидаючи виклик нашим паралізуючим та конформістським обумовленостям. Святкувати Пасху означає дозволити, щоб Ісус переміг оте боягузливе наставлення, яке так часто бере нас в облогу й намагається поховати будь-яку надію.

Гробовий камінь виконав свою роботу, жінки – свою, а тепер запрошення ще раз звернене до вас і до мене: запрошення розбити рутину, оновити своє життя, рішення та існування. Запрошення, яке приходить до нас там, де ми перебуваємо, в тому, що ми робимо й ким ми є; з тими повноваженнями, які маємо. Чи хочемо брати участь у цьому звіщенні життя, а чи будемо мовчати перед обличчям подій?

Браття і сестри, Його немає тут, Він воскрес! І чекає на тебе в Галилеї, запрошує тебе повернутися до часу та місця первісної любові, щоб сказати: «Не бійся та йди за мною».

Символ католицької Пасхи 2018, як і інших років — це фарбовані яйця. Цей елемент свята об’єднує православних християн і католиків. І в тих, і в інших за традицією яйця освячують у храмах в присутності священика. За традицією фарбовані яйця прийнято дарувати всім, хто приходить у гості.

У багатьох європейських країнах християни західного обряду готуються відзначати Великдень яскраво. Так, в Англії навіть школи закриваються для того, щоб у родинному колі діти могли традиційно зустріти Вознесіння Христове. До місцевого календаря свят на 2018 рік знову увійдуть двотижневі канікули. Німці також полюбляють це свято, у школах також канікули. В Італії Пасха вважається особливим святом. Тут ретельно до неї готуються, наводять в оселях чистоту, в магазинах купують італійську паску – Панатону. Солодку випічку починають смакувати ще за довго до Великоднього свята, на чекаючи Воскресної неділі. Великдень італійці відзначають у родинному колі за містом у ресторані.