Лише 10% угод Україна розірвала з Росією

Між Україною та Російською Федерацією наразі розірвано лише 44 угоди з 450 (що становить майже 10% від загальної кількості).

Про це повідомила голова комітету Верховної Ради у закордонних справах, народна депутата Ганна Гопко, передає «РБК-Україна».

За словами Гопко, понад чотири сотні угод з Росією залишаються чинними.

«У матеріалах, наданих МЗС України, ми говоримо про 451 міжнародний договір, який був ухвалений до моменту російської агресії. За даними МЗС, до квітня 2018 року, прийнято рішення про припинення чи зупинення дій загалом щодо 44 угод. Це одна міждержавна угода, 25 міжурядових, 18 міжвідомчих угод», – заявила Гопко під час засідання комітету.

Водночас заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила, що було докладено всіх зусиль для зменшення кількості угод, за якими Україна не має інтересу в їх продовженні, пише «Інтерфакс-Україна».

Зеркаль додала, що позиція МЗС щодо договору про дружбу, партнерство та співпрацю з РФ полягає в недоцільності продовження такого договору.

«Ми не виступаємо за розрив такого договору, ми виступаємо за те, щоб не продовжувати дію цього договору на наступні 10 років, оскільки змінилися обставини відносин України та РФ. Ці обставини потребують нових підходів до договірної бази», – розповіла представниця МЗС.

Вона також зазначили, що серед 25 міжурядових договорів 20 було розірвано з ініціативи України, а п’ять – Росії.