У Києві 10-12 червня відбудеться перша міжнародна виставка електромобілів Plug-in Ukraine

У Києві 10-12 червня у виставковому центрі ”КиївЕкспоПлаза” відбудеться перша міжнародна виставка електромобілів Plug-in Ukraine, під час якої будуть також представлені електростанції та комплектуючі для цього транспорту.

Директор компанії «Євроіндекс» Володимир Шмуклер заявив, що головною метою проведення виставки є популяризація екологічного транспорту в Україні.

“Це не автосалон. Це виставка, присвячена розвитку електротранспорту в країні. У неї три основних аспекти. Перший, безумовно, – це електромобілі. Другий – це двоколісний електротранспорт. І третій аспект, без якого перші два не зможуть розвиватися, – це інфраструктура. Це зарядна інфраструктура, яка є дуже важливою і якої в країні практично немає”, – сказав Шмуклер.

Шмуклер також відзначив, що всього в Україні вже продано близько 1 тис. електромобілів, і до 2020 року щорічний імпорт електромобілів може становити до 10 тис. одиниць.

При цьому він зазначив, що існує кілька перешкод для розвитку українського ринку електромобілів.

“Перша проблема – це відсутність інфраструктури. Друга – це відсутність державної програми підтримки”, – додав він.

Як зазначив один із організаторів виставки, керівник проекту Emobilis Сергій Нікулін, Україна суттєво відстає від європейської тенденції зростання продажів електромобілів.

“Для нашої країни дуже важливо, щоб люди знали, що таке електромобіль, що він є і що ринок розвивається. У 2015 році із 46 тис. проданих в Україні автомобілів тільки 1% становили електромобілі”, – сказав Нікулін.

При цьому він відзначив, що навіть у Норвегії, яка є одним із головних популяризаторів екотранспорту і яка стала четвертою країною, в якій продаж електромобілів перевищив 100 тис. одиниць, люди звертаються з питаннями: як управляти електромобілем, де його заряджати тощо.

Як зазначив під час прес-конференції генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД), яка виступила одним із партнерів виставки, Олег Назаренко, Україна зараз не може собі дозволить запровадити систему держкомпенсації за купівлю екотранспорту, як це передбачено в більшості розвинених країн, але зараз йде робота щодо спрощення системи оподаткування на придбання такого транспорту.

“Ми прекрасно розуміємо, що наша країна перебуває у скрутному становищі. У нас не те що 17 тис. дол., як у США, Франції чи Німеччини, а й навіть 5-6 тис. у нас ніхто робити не буде. Тому ми ставимо перед собою реальні завдання.
Говоримо на рівні чиновників і з депутатами – ніхто не вимагає ніяких повернень з бюджету, просто вважайте, що або ці електромобілі не будуть завозити взагалі, або їх завезуть, але ви не отримаєте жодної копійки”, – сказав Назаренко.

Він також додав, що таким методом вже вдалося домогтися скасування мита на імпорт електромобілів, а також йде доопрацювання законопроекту №1912 про скасування ПДВ при купівлі такого транспорту.

Організатори також зазначили, що на участь у виставці Plug-in Ukraine подали заявки понад 30 компаній. Зокрема, як відзазначив Нікулін, виробники найбільш популярних електромобілів на виставці представлені не будуть, оскільки не мають офіційних представництв в Україні. Але ці електромобілі будуть представлені компаніями-імпортерами: Eco-cars, Oxygen, Electrocars Club та іншими.

Також Шмуклер відзначив, що під час виставки передбачені тест-драйви електромобілів, мотоциклів, електровелосипедів, а для власників електромобілів вхід на виставку буде безплатним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.