У Польщі оприлюднять причину Смоленської катастрофи

У технічному рапорті про Смоленську катастрофу, який оприлюднять незабаром, буде названо головну причину трагедії.

Про це заявив у понеділок голова підкомісії з питань розслідування Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич в ефірі Польського радіо, передає Укрінформ.

“Так, рапорт відповідає на це запитання (як сталася катастрофа — ред.). Головні технічні питання представлені в цьому рапорті. Ми не виключаємо, що з’являться якісь доказові матеріали, які поглиблять і уточнять технічні питання, що досі не розглядалися. Однак головна причина (катастрофи — ред.) описана вичерпно і переконливо”, – підкреслив Мацеревич.

За його словами, у технічному рапорті члени підкомісії зосередилися на питаннях, що стало безпосередньою причиною смерті людей на борту. Адже попередні урядові комісії звертали увагу на сотні різних питань, окрім цього.

Як повідомлялося, лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський нещодавно повідомив, що кінцевий рапорт про причини Смоленської катастрофи не буде оприлюднений до 10 квітня, коли вшановуватиметься восьма річниця трагедії. За його словами, повний звіт з’явиться згодом, а зараз буде оприлюднено лише технічний рапорт. За його оцінками, кінцевий рапорт про причини Смоленської катастрофи може з’явитися через рік або навіть пізніше.

Урядова підкомісія з розслідування причин Смоленської катастрофи, яку створено при Міноборони Польщі, поновила слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій вона розглядає вибух на борту літака, який стався ще до його зіткнення із землею. У січні цього року члени комісії повідомили, що причиною катастрофи стала серія вибухів – у крилі, слоті та центроплані літака, що підтвердив аналіз механізму удару дверей об землю.

10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився урядовий Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти включно з президентським подружжям Лєха та Марії Качинських прямували на вшанування 70-х роковин Катинської трагедії. Загинули усі 96 людей, які перебували на борту.