Два вибухи знищили у повітрі літак із президентом Польщі Лехом Качинським на борту

Літак із президентом Польщі Лехом Качинським на борту, що розбився в Росії у 2010 році, був знищений у повітрі внаслідок щонайменше двох вибухів.

Про це свідчить технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи, який оприлюднили в Польщі, повідомляє Onet.Wiadomosci.

“У нас є докази, які раніше не використовувалися”, – повідомив під час презентації голова підкомісії Міністерства оборони Польщі з розслідування Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич.

За його словами, підкомісія віднайшла близько 150 прямих свідків. Тисячі фотографій та відеозаписів дозволили здійснити реконструкцію уламків літака. У доповіді, зокрема, йдеться, що літак був знищений у повітрі. Його зруйнували щонайменше два вибухи. Згідно зі звітом, руйнування, яких зазнав літак, могли виникнути лише в результаті вибуху. Положення тіл на землі чітко вказує на те, що вони почали випадати з літака, перш ніж той впав на землю.

Експерт підкомісії Френк Тейлор заявив, що під час свого розслідування “росіяни не враховували низку дуже важливих аспектів аналізу аварії, в першу чергу вони не проводили реконструкцію події”.

“Це не була класична катастрофа”, – додав Тейлор. Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла до висновку, що літак розбився, бо пішов на контрольоване зниження з землею. Мацеревич назвав звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску. Технічний звіт вже був представлений родинам жертв загиблих, а сьогодні його відправили в прокуратуру.

10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому “Сєвєрний”, що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту. У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.