У ЮНЕСКО ухвалили рішення щодо охорони пам’яток в Криму

Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила рішення щодо Криму, яке дає можливість розмістити моніторингову місію і охороняти пам’ятки культури на окупованому півострові.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Twitter.

“Щойно Виконрада ЮНЕСКО ухвалила важливе рішення щодо Криму. Це фактично можливість для розміщення моніторингової місії і боротьби за освітні права, науку, охорону пам’яток культури в Криму, зокрема Ханського палацу. Не дамо окупаційній владі розграбувати та знищити українське надбання!” — написав Клімкін.

Нагадаємо, 19 січня Україна закликала ЮНЕСКО вжити заходів для збереження Ханського палацу окупованому Криму.

Під головуванням заступника міністра закордонних справ Сергія Кислиці відбулося засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, в ході якого обговорювалася ситуація навколо Ханського палацу в Бахчисараї. Зокрема МЗС було стурбоване проведенням Росією так званих “реставраційних робіт на території пам’ятки національного значення України, невід’ємної частини культурної спадщини кримськотатарського народу – Ханського палацу в Бахчисараї, які становлять реальну загрозу знищення історичної і культурної цінності цього пам’ятника.

Як повідомялося, 5 листопада 2017 року Міністерство культури України висловило протест через дії окупаційної влади Криму щодо здійснення незаконних робіт на території Бахчисарайського заповідника та звернулось, зокрема, до ЮНЕСКО з проханням вчергове з проханням закликати РФ дотримуватися норм міжнародного законодавства.

Ханський палац-музей у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар, територія літньої резиденції кримських ханів Гіреїв. На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханський цвинтар і мечеть. Пам’ятка є претендентом на внесення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поряд з Генуезькою фортецею в Судаку, Кримською астрофізичною обсерваторією, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале.