Лагард: глобальній торговій системі загрожує “розвал”

Глобальній торговій системі загрожує “розвал”, попередила голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

У своїй промові, з якою вона виступила в Гонконзі в середу, Лагард закликала країни світу “відійти від протекціонізму”.

У цих словах можна побачити натяк на нещодавні рішення Вашингтона ввести високі мита на імпортну сталь та інші товари.

Китай відповів на це підвищенням мита на американські товари.

Таким чином, виник цикл, який, на думку деяких експертів, може призвести до торгової війни.

На думку Лагард, вигода від торгівлі переважує витрати.

Голова МВФ вважає, що безперешкодна глобальна торгівля за останні десятиріччя сприяла значному зниженню кількості людей, які живуть в умовах крайньої бідності.

Лагард і інші експерти кажуть, що в результаті торговельних воєн програють всі, і особливо 800 мільйонів осіб у всьому світі, які, за оцінками Світового банку, живуть у жахливій бідності.

Хоча в промові Лагард вбачається неявна критика адміністрації Трампа, вона також закликала країни світу, судячи з усього, зокрема Китай, більш ефективно захищати інтелектуальну власність. Президент Трамп і багато іноземних компаній, що працюють в Китаї, скаржаться на те, що їх змушують передавати технологічні секрети китайським партнерським компаніям в обмін на доступ на величезний китайський ринок.

Лагард також закликала до проведення економічних реформ, у тому числі припинення політики, що передбачає несправедливі преференції для державних підприємств.

Вона заявила, що глобальна економіка переживає стійкий підйом, і настав час для економічних реформ, таких як відкриття доступу до сфери послуг в країнах і розширення застосування цифрових технологій для поліпшення державних послуг, що надаються органами влади.

На думку Лагард, економічні реформи мають нагальний характер через посилення невпевненості, що походить від протиріч в торгівлі, невизначеної геополітичної ситуації, підвищення фіскальних і фінансових ризиків.