РФ проводила випробування з нанесенням отрути на дверні ручки ще до отруєння Скрипалів

Росія проводила випробування з нанесенням нервово-паралітичних отрут на дверні ручки ще до спроби отруєння Сергія Скрипаля в британському Солсбері.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на дані британської розвідки, оприлюднені в п’ятницю, 13 квітня.

Крім того, згідно з цією інформацією, російські спецслужби відстежували електронну пошту Скрипаля та його дочки Юлії як мінімум з 2013 року.

Такі дані розвідки містяться в оприлюдненому листі радника британського уряду з питань національної безпеки Марка Седвіла генеральному секретарю НАТО Йенс Столтенбергу. “Подібні документи в Великобританії вкрай рідко стають надбанням громадськості”, – зазначає The Guardian.

У листі Седвіл, який володіє відомостями про діяльність всіх розвідувальних служб Сполученого Королівства, наводить деякі дані розвідки, які мала на увазі британський прем’єр Тереза ​​Мей у своєму виступі в парламенті. Незабаром після замаху на Скрипаля Мей заявила, що Росія “з великою часткою ймовірності” несе відповідальність за це отруєння.

“У нас є інформація про зацікавленість російської розвідки Скрипалями, починаючи як мінімум з 2013 року, коли облікові записи електронної пошти, що належать Юлії Скрипаль, стали метою кіберспеціалістів ГРУ”, – пише Седвіл.

Він також зазначає, що протягом 2000-х років Росія здійснювала програму, що включала в себе випробування способів доставки хімічних бойових отрут і підготовку представників спецпідрозділів для використання такої зброї.

“Надалі програма включала в себе вивчення методів застосування нервово-паралітичний речовин, включаючи нанесення на ручки дверей, – підкреслює Седвіл. – Протягом останнього десятиліття Росія виробляла й накопичувала невеликі кількості речовин серії Новачок”.

Раніше експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили висновки Великобританії про речовину, якою було отруєно екс-агента Сергія Скрипаля.

Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичним речовиною Новачок в березні 2018 року. Обидва вони вже вийшли з критичного стану та йдуть на поправку. Юлію Скрипаль виписали зі шпиталю, однак її батько все ще знаходиться під наглядом лікарів.