Захист Януковича закликає Луценка заявити про відсутність доказів вини екс-президента

Захисники колишнього президента-втікача Віктора Януковича закликають генерального прокурора Юрія Луценка заявити про відсутність доказів вини їхнього клієнта.

Про це на прес-конференції сказав адвокат Віталій Сердюк, який захищає інтереси Януковича.

”Хотілося б звернутися до нового генерального прокурора із закликом не допустити втручання політики в справу Майдану, чесно заявити суспільству про відсутність доказів вини Віктора Януковича в скоєних злочинах”, – заявив Сердюк.

При цьому адвокат попросив Луценка приділити час для вивчення матеріалів справи й на відпрацювання всіх версій подій, що відбулися в листопаді 2013 – лютому 2014 років.

”Сьогодні мною було подано на ім`я Горбатюка (начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк) клопотання про залучення як доказів пояснень Віктора Януковича у справі Майдану. Особисто зранку були передані з рук у руки відповідні отримані мною пояснення, після чого, я сподіваюся, що слідство матиме можливість відпрацювати версії, які озвучені не лише політиками у цій справі, а озвучені іншими учасниками процесу”, – заявив Сердюк.

Крім того, адвокат зазначив, що Янукович не може приїхати в Україну для особистої участі у слідстві через відсутність гарантій безпеки.

”Коли державні службовці постійно наголошують на цьому, коли не вчиняються жодні дії, говорити про якесь забезпечення заходів безпеки на території України неможливо”, – наголосив Сердюк.

Як повідомив адвокат, на нього було вчинено замах: зроблено постріл, який поцілив у автомобіль, а не в нього.

”Ми звернулись з відповідними клопотаннями, з доказами до Генеральної прокуратури, з проханням все ж таки вжити заходи безпеки щодо мене… Генеральна прокуратура відмовила в задоволенні даного клопотання, справу передали до райвідділку, де вона там спустилася до низів, і, як відомо по інших цих справах, була зам`ята”, – заявив Сердюк.

”Тому казати про те, що Янукович приїде і держава зможе забезпечити йому належні заходи безпеки, не є можливим. Якщо б ми бачили, що дійсно держава вживає і хоча б створює вигляд, що справа розслідується, можна було б про те казати, і він зацікавлений, щоб особисто взяти участь у відповідному кримінальному провадженні”, – наголосив Сердюк.

Крім того, адвокат повідомив, що Янукович громадянства не змінював і російське не отримував.

«За інформацією, яка у мене є, і яка відповідає дійсності, він перебуває на передбачених російським законодавством підставах», – сказав Сердюк.
Захисник запевнив, що «Янукович громадянства не змінював, залишається громадянином України, російське громадянство не отримував».

Адвокати також стверджують, що екстрадувати колишнього президента Віктора Януковича в Україну неможливо, бо Інтерпол припинив його міжнародний розшук.

”Щодо процедури офіційної екстрадиції… Ні, на сьогоднішній день офіційно немає процесуальної можливості, скажімо, екстрадувати Януковича до України, оскільки Інтерпол відмовив і припинив його розшук”, – наголосив Сердюк.

За словами адвоката, Інтерпол припинив розшук у зв`язку з наявністю обставин, які свідчать про політичне переслідування Януковича в Україні. ”Що йде врозріз з положеннями даної організації”, – заявив Сердюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.