Столтенберг хоче продовження діалогу в рамках Ради НАТО-Росія

Під час дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, яка відбудеться 19-20 травня у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі, буде підписано протокол про приєднання Чорногорії до НАТО.

“Це історичний день для НАТО, для Чорногорії і для стабільності на заході Балкан”, – сказав у Брюсселі в середу, 18 травня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, цитує агентство dpa.

Він висловив переконання, що будь-яка негативна реакція на вступ Чорногорії до НАТО з боку Росії, включно з можливими санкціями, буде “абсолютно невиправданою”. “Тому що потрібно поважати право суверенної країни, Чорногорії, вирішувати, яким шляхом іти. І це повинно поважатись усіма”, – сказав Столтенберг.

Тмм часом голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов заявив, що вступ Чорногорії до НАТО внесе корективи у відносини Росії з цією країною. “Дуже несвоєчасний і непотрібний крок, який важко виправдати будь-якими розумними міркуваннями, крім перетворення експансії в самоціль для Альянсу”, – сказав він, цитує агентство “Інтерфакс”.

Повноцінним 29-м членом НАТО Чорногорія стане після ратифікації протоколу про її приєднання усіма країнами-членами Альянсу.

НАТО і Росія

Під час зустрічі глав МЗС країн НАТО відбудеться “дуже твереза дискусія щодо співпраці з Росією, яка грубо порушила міжнародні правила гри”, заявив представник Сполучених Штатів Америки при НАТО Дуглас Лут. “Росія виявилася не таким передбачуваним партнером, як ми раніше вважали”, – зазначив він, цитує агентство AFP.

Утім, Єнс Столтенберг висловився за необхідність продовження діалогу з Росією і повідомив, що під час зустрічі у Брюсселі буде обговорена можливість проведення ще одного засідання Ради НАТО-Росія. Перша така зустріч за майже два роки відбулася 20 квітня 2016 року, за підсумками якої генсек НАТО зізнався, що дискусія була “щирою”, проте констатував існування “глибоких розбіжностей” між двома сторонами.

Окрім вступу Чорногорії до лав НАТО та відносин з Росією, під час зустрічі у Брюсселі будуть обговорені шляхи протистояння загрозам за межами Європи, зокрема, боротьба з контрабандними перевезеннями людей з Північної Африки та Близького Сходу до Європи, а також розширення програми НАТО щодо вишколу офіцерів сил безпеки Іраку для протистояння бойовикам терористичного угрупування “Ісламська держава”.

Джерело:DW

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.