Визначено переможців другої національної кінопремії “Золота Дзиґа”

У п’ятницю, 20 квітня, в Києві відбулася урочиста церемонія вручення другої національної кінопремії “Золота Дзиґа”.

Захід відвідали актори, кінематографісти, зірки українського шоу-бізнесу та інші діячі мистецтв. Господарями вечора стали телеведуча Василіса Фролова і режисер Ахтем Сєітаблаєв.

Під час церемонії ведучі відзначили, що минулий рік можна назвати відродженням українського кіно. Причиною тому стали гучні національні прем’єри і рекордні касові збори, а також успішна участь вітчизняних фільмів у міжнародних фестивалях і яскраві копродукційні проекти.

До речі, головним тріумфатором вечора стала якраз одна з таких робіт – драма Сеітаблаєва “Кіборги”. За кілька тижнів прокату її прибуток склав 22,5 мільйонів гривень, що стало найбільшим показником за всю історію незалежної України. Список своїх перемог картина поповнила і шістьма “Дзиґами”, тоді як претендувала відразу на дев’ять. Ще одним рекордсменом вечора стала драма про любов Марини Степанської “Стрімголов”. На її рахунку три призи з семи можливих.

Всього за вечір було презентовано 18 статуеток у різних категоріях, за які поборолися 38 повнометражних, короткометражних, анімаційних та документальних робіт, які увійшли до короткого списку конкурсу.

А почесну премію Української кіноакадемії отримав режисер В’ячеслав Криштофович за свій внесок у розвиток вітчизняного кінематографа.

Найкращий фільм – “Кіборги”

Найкращий актор – В’ячеслав Довженко, “Кіборги”

Найкращий актор другого плану – Віктор Жданов, “Кіборги”

Окрім основної і двох акторських номінацій картина Ахтема Сеітаблаєва заробила призи ще в трьох категоріях – “Найкращий сценарій” (Наталя Ворожбит), “Найкращий художник-постановник” (Шевкет Сейдаметов) і “Найкращий художник із гриму” (Ліліана Хома).

Найкраща актриса – Даша Плахтій, “Стрімголов”

Найкраща актриса другого плану – Ніна Набока, “Припутні”

Найкращий режисер – Сергій Лозниця, “Лагідна”

Третій за рахунком повнометражний ігровий фільм Сергія Лозниці, створений спільними зусиллями України, Франції, Німеччини та ще кількох країн, приніс йому звання найкращого режисера. В основу своєї роботи постановник поклав однойменну розповідь Федора Достоєвського, однак події картини переніс в Росію сьогоднішнього дня.

Найкращий документальний фільм – “Дім “Слово”, режисер Тарас Томенко

Найкращий короткометражний ігровий фільм – “Випуск’97”, режисер Павло Остріков

Переможець у відповідній категорії Одеського МКФ та фестивалю “Молодість. Пролог” став найкращою короткометражною роботою ще й за версією “Золотої Дзиґи-2018”.

 Найкращий оператор-постановник – Валентин Васянович, “Рівень чорного”

Переможцем у категорії “Найкращий художник по костюмах” була визнана Світлана Симонович за роботу над фільмом Зази Буадзе “Червоний”, а “Найкращим анімаційним фільмом стала “Причинна” Андрія Щербака.